År 2007 korades ”världens sju nya underverk” efter en gigantisk omröstning anordnad av den schweiziska organisationen New7Wonders Foundations.
Av världens sju underverk, även kallade antikens sju underverk, är alla utom Cheops pyramid borta. Den schweiziska organisationen New7Wonders Foundations satte därför igång en omröstning år 2000 för att ta fram världens sju nya underverk. Organisationen valde ut 177 kandidater som man kunde rösta på, och av de 77 som fick flest röster valdes 21 finalister ut av en jury.[1] Juryn bestod av sju prisade arkitekter och en före detta generaldirektör för FN:s organisation för utbildning, vetenskap och kultur – mer känd som UNESCO.[1] Sedan fortsatte röstningen, och år 2007 korades de sju vinnande underverken efter sammanlagt 100 miljoner internet- och telefonröster.[1]
Det ska dock nämnas att listan fått en hel del kritik, bland annat för att det i några länder startades kampanjer för att få invånarna att rösta på landets finalist.[2] Världsarvsorganisationen UNESCO hör till dem som tagit avstånd från listan, trots att alltså en före detta generaldirektör för organisationen deltog i juryarbetet. UNESCO kritiserade att omröstningen organiserades av ett privat företag, att den var ovetenskaplig och inte bidrar till bevarandet av de nya underverken, och att den endast reflekterade åsikterna hos dem med internetuppkoppling och inte hela världen.[3] Detta till trots, är New7Wonders Foundations lista än så länge den mest kända kandidaten till ”världens sju nya underverk”. Det här är de sju nya underverken, i kronologisk ordning.
1. Kristus frälsaren (Cristo Redentor), Brasilien
2. Taj Mahal, Indien
3. Machu Picchu, Peru
4. Chichen Itza, Mexiko
5. Colosseum, Italien
6. Kinesiska muren, Kina
7. Petra, Jordanien
Läs mer på Varldenshaftigaste.se
Text: Andréas Wellander och Ludvig Wellander, Världens häftigaste.